Extázis 7-től 10-ig a Kinóban

2017. 05. 05. Könnyűzenei örökség

A Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös filmklubjának vetítésein a hatvanas-hetvenes évek könnyűzenei szempontból is fontos magyar filmjei a Kino Cafe moziban, havonta egy csütörtökon. Május 25-én Kovács András filmje, az Extázis 7-től 10-ig van műsoron. A vetítés után Victor Máté zenész, a Magyar Rádió egykori zenei rendezője a vendég.

Volt idő, amikor a magyar fiatalság az Illés, a Metró, az Olympia, az Omega és Tolcsvayék számaiért rajongott, de a magyar beatmozgalomnak nemcsak lelkes hívei, hanem elszánt ellenzői is voltak. Kovács András utánaeredt a "jelenség"-nek, megszólaltatva mindkét félt, s nem utolsósorban a zenekarokat és tagjaikat is. A magyar beatzene nagy alakjait láthatjuk a pályájuk elején, elmondják gondolataikat, véleményüket. A film igazi kultúrtörténeti kincs. Május 25-én, csütörtökön 19 órától a nemrég elhunyt Kovács András 1969-es dokumentumfilmjét, az Extázis 7-től 10-iget vetítjük. A vetítés után Victor Máté, az Artisjus elnöke, a Magyar Rádió egykori zenei rendezője a vendég.

„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma.” Cseh Tamástól és Bereményi Gézától tudjuk ezt, s ugyancsak ők árulják el A hatvanas évek című dalukban, hogy filmek is készültek ekkoriban – tvisztelő, autóstoppos fiatalokról. Az NKA Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös filmklubja ezek közül a filmek közül válogat, különös tekintettel a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseire.