Márciusban újra Backstage

2017. 03. 07. Zenei menedzsment

Folytatódik a Backstage, a Cseh Tamás Program zeneipari sorozata. Március 24-én az A38 Hajón a Zeneipari jelentés, az iparág jogi kérdései és Pécs lesz a téma. A sorozat körbejárja a könnyűzenei iparág legfontosabb kérdéseit a pályázati lehetőségektől a nemzetközi jelenléten át a promócióig. A szakterületek legprofibb képviselői osztják meg tapasztalataikat az egész napos képzéseken és workshopokon.

A következő Backstage március 24-én, pénteken lesz az A38 Hajón, 9:30 és 15 óra között. Három témát vizsgálunk alaposan: a 2016-os Zeneipari jelentést, a zenei iparág jogi kérdéseit, illetve a legsikeresebb magyar zenevárost, Pécset. A belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrálni kell az rsvp@csehtamasprogram.hu email-címen!

Az előadók és beszélgetők között Ian O’Sullivan, a Mongooz & The Magnet frontembere, Kirschner Petra, a pécsi Szenes Klub vezetője, Tóth Barbara, a PTE Zenélő Egyetem programjának szakmai koordinátora, dr. Lehóczki Zsófia, a Cseh Tamás Program jogásza, dr. Rétalji Dorottya, a Madák Ügyvédi Iroda munkatársa, dr. Kecsmárik Viktor, a NAV munkatársa, Főző Zsolt, a Hétfa Kutatóintézet elemzője, és dr. Horváth Péter, a ProArt igazgatója.    

Az eseményt élőben közvetítjük a YouTube-on, ezen a linken.

Facebook-esemény itt >>>

Részletes program

2017. március 24., péntek, 9:30-15:00
A38 Hajó Kiállítótér (Budapest, Petőfi híd budai hídfő)

1. panel
9:30-11:00
Zeneipari jelentés 2016

A ProArt 2016-ban is elkészítette a zeneipari jelentését, mely az iparág 2015 évi trendjeit és eredményeit összegzi. A jelentést Főző Zsolt mutatja be, aki a Hétfa Kutatóintézet oldaláról vett részt a készítésében, majd a kutatás tanulságait dr. Horváth Péterrel, a ProArt igazgatójával együtt vitatják meg. A jelentés eredményei szerint lényegesen többet járunk koncertre Magyarországon, mint ahogyan azt eddig gondoltuk, továbbá a hangfelvételek digitális értékesítése már itthon is közel olyan fontos, mint azok fizikai értékesítése.

Előadó
Főző Zsolt, a A Hétfa Kutatóintézet közgazdasági elemzője

Vendég
dr. Horváth Péter, jogász, közgazdász, a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója

2. panel
11:30-13:00
Legal rocks

A Backstage Akadémia három jogásza szerint a legális zeneipar nem utópia, ezért ezen a kellemes péntek délelőttön arra vállalkoznak, hogy válaszoljanak azokra az alapvető jogi kérdésekre, amelyekkel minden előadó és szerző szembesül, mikor megkezdi működését a zeneiparban. A kerekasztal résztvevői elsősorban szerzői jogi, adójogi és társasági jogi kérdéseket érintenek. Ha érdekel, milyen díjazásban részesülhetsz és hogyan juthatsz jogszerűen minél több bevételhez; melyek a zeneiparban előforduló legtipikusabb szerződések és mire figyelj azokkal kapcsolatban; mikor és milyen céget alapíts; milyen adózási formát válassz; akkor ott a helyed. Legal music industry rocks.

Akik beszélgetnek
dr. Lehóczki Zsófia, a Cseh Tamás Program jogásza
dr. Rétalji Dorottya, a Madák Ügyvédi Iroda munkatársa
dr. Kecsmárik Viktor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársa

3. panel
13:30-15:00
Mi Pécs titka a zeneiparban?

Pécs önmagában is egy popkulturális régió,  kívülről nézve irigylésre méltó, pezsgő zenei élettel, rengeteg nagyszínpados zenekarral, fesztiválokkal. Mi a titok? Mit tudnak a pécsi klubok, hogyan látják a pécsi zenei életet a helyi programszevezők? Koncerthelyek, fesztiválok, turné lehetőségek Pécsett és a környéken. Mi viszi előre, és mi hátráltatja a pécsi zeneipart? Bemutatkozik a város és a régió. Ha koncertezni akarsz, ha érteni akarod a siker titkát, ha kíváncsi vagy, másolni akarod a megoldásokat, nézd meg közelebbről, hogyan csinálják!

Előadó
Tóth Barbara - a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem programjának szakmai koordinátora, a POP UP Music Camp szervezője, a ZAJZAJZAJ Group kommunikáció és marketing felelőse. Mesterdiplomáját a PTE BTK Kommunikáció és médiatudományi tanszékén a magyar vidéki klubélet és a közösségi terek relációja mentén írja.

Akik beszélgetnek
Kirschner Petra - a Szenes Klub vezetője, a Made in Pécs fesztivál projektmenedzsere, a KERET pécsi ágának alapítótagja. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen tanul, pszichológia mesterképzésben.
Ian O'Sullivan - zenész-énekes, a Mongooz and the Magnet zenekar egyik frontembere, a Pécs Music Society programjainak szervezője.